donderdag 26 oktober 2017

Zestig stripbesprekingen 2017 (526 tot en met 585)

Creatief zijn na 36 delen, kan het? Ach, gewoon teruggrijpen naar het ouwe vertrouwde recept moet Ferri gedacht hebben. Ammehoela, waarom niet ronduit kopiëren! Al van De ronde van Gallië gehoord? Ferri vermoedt dat het jonge, nieuwe publiek slechts gestart is met Asterix lezen vanaf De papyrus van Caesar. Zo'n doorslagje met even een rondtrip door de Italiaanse laars om even de plaatselijke gebreken of specialiteiten in de verf te zetten. En poging om de Adriatische buren te paaien? Zo mak, zo ongecoördineerd alsof Ferri alle conventies aan zijn laars lapt en vooral vergeet een consistent geheel te brengen. De vele verwijzingen en knipoogjes mogen dan goedbedoeld zijn, ze verzuipen in de drukte van de massa, zo vlak en zwak dat ze niet opvallen. Diezelfde zwakte vind je in Conrads tekeningen. Alsof de eer nu reeds verdwenen is en hij al na twee delen op automatische piloot schetst en inkt. Alleen al de verhoudingen van Asterix en Obelix op de cover, de ene megagroot hoewel hij klein is, de andere proportioneel niet echt kosher. Dit zevenendertigste deel: kan zelfs Jan Modaal tevreden zijn?
- Asterix 37
- Brokkensmakers, De Integraal 2
De oogst, dat klinkt alsof de cyclus van het wijnbouwen finaal wordt afgerond. Gezien de finale ontwikkelingen rond Alexandra's beheer van het domein lijkt het daar ook op. Is dit het verhoopte 'Eind goed, al goed'? Neen, Corbeyran houdt nog een wordt vervolgd achter de hand. Châteaux Bordeaux, het leest als een opvoedkundig lesje in de oenologie (ben je daarna een oen?), verpakt als een ondernemende avonturenroman. Espé heeft zich ondertussen aardig ingewerkt.
- Châteaux Bordeaux 7
- Diep in de zee 4
Weer een knaller van formaat. Daklozenplaatjes voor de straatkrant. Robben best niet opstellen tijdens een belangrijke internationale voetbalwedstrijd. De hondenuitlaatdienst. Alles mag weer. Verkeerd zitten. De volgende patiënt. Kappers zonder afspraak. Van Druten. Uit de comfortzone keren. Een avondje gezellig op de bank. Proficiat voor het creatieve team, alleen het langere verhaal rond De grootmeester is niet even constant. Klassehumor.
- DirkJan 23
- Duke 1 LX
- Elno, De complete
- Elno, De complete LX
Een krantenstrookjesstrip, ofwel vertel je een verhaal, ofwel gebruik je het als een medium om op satirisch-humoristische wijze de lezer een spiegel voor te houden, de reflectie van wat er rondom je gebeurt waar behoorlijk wat commentaar op te geven valt. Of dat nu Trump is, de primitieveling die al in de oertijd een hart van steen had, of de manie van iedereen en alleman om alles overmatig te filmen of te fotograferen en het nadien ook nog eens online te zetten! Wat leunt deze Elsje-strip toch dicht aan bij Calvin en Hobbes, dit keer Elsjes fantasie iets minder de vrije loop latend. Valkema's variant van Guusts Juf Jannie (hier ook een juf) is best grappig. Herlezing dringt zich snel op om van het expressieve tekenwerk te genieten (waarvoor een halve ster extra).
- Elsje (A4) 4 SC
- Elsje (A4) 4 HC
- Guardian 3
- Moses Rose 1 SC
- Moses Rose 1 HC
- Pirates of the Caribbean 5
- Storm 30 SC
- Storm 30 HC
- Suus & Sas 12
Een consumptiefeuilleton dat erg snel wegleest. Rosinski schildert de 'jonge' Thorgal op de cover wel erg volwassen. Surzhenko laat zich niet al te veel beïnvloeden en behoudt een eigen minder Rosinski-achtige stijl. En het scenario van Yann, tja, dat dwaalt verder af met Aaricia die ongewild andere oorden zal opzoeken waardoor Thorgal zelf op pad moet gaan om haar terug te vinden. Voer voor ettelijke nieuwe albums. Bovendien rakelt Yann een onaangenaam stukje verleden op en betrekt er het SF-stuk weer bij. Net wat je bij deze Viking-strip niet nodig had. Slive, steriel.
- Thorgal, De jonge jaren 5 HC
- Thorgal, De jonge jaren 5 SC
- Willems Wereld 18 HC
En vanaf hier volgt een hele reeks herdrukken van strips die al een tijdje niet meer beschikbaar waren, sommige ervan terug opgepikt door een andere uitgeverij of in een verbeterd jasje.
- Blauwbloezen 18
- Blauwbloezen 20
- Blauwbloezen 21
- Blauwbloezen 41
- Blauwbloezen 43
- Blauwbloezen 51
- Blauwbloezen 53
- Blauwbloezen 54
- Cédric 9
- Cédric 18
- Durango 4 SC
- Durango 5 SC
Segrelles bekijk je vooral voor de indrukwekkend geschilderde plaatjes, een samenstelling van mini-illustraties. Net door die techniek op doek gaat het er minutieus en statisch aan toe, dus echte dynamische actie moet je niet van de artiest verwachten. Het verhaal is dan ook behoorlijk flinterdun en wordt gedragen door een gracieuze grafiek. En toch blijkt de cirkel van Het offer mooi rond te zijn. Segrellles heeft een macabere climax in petto. Voor heroïsche daden moet je bij De Huurling zijn. Altijd knap.
- Huurling Definitieve editie, De 4
- Huurling Definitieve editie, De 4 LX
- Jommeke 7
- Jommeke 74
- Jommeke 101
- Jommeke 116
- Jommeke 145
- Jommeke 149
- Jommeke 176
- Jommeke 190
- Jommeke 208
- Jommeke 219
- Jommeke 237
- Jommeke 250
- Lucky Luke 40 (new look)
- Lucky Luke 53 (new look)
Het is en blijft wennen, die artificiële toevoeging van kleur. Trekt dit nieuwe lezers over de schreef? Echt overtuigend is het alvast niet. Gelukkig blijft het verhaal overeind. De chaotische opeenstapeling van alle penibele situaties waarin Nero en consorten in terechtkomen, je vergeeft het Sleen. Ze belanden van de ene onwaarschijnlijkheid in de andere op zo'n ongedisciplineerde manier dat het aanvaardbaar wordt. Sleen werkte in recordtempo aan deze krantenstrip waardoor de grote coherentie soms ver zoek is. En toch, ja toch, blijft de auteur volledig bij de pinken door geregeld oude elementen op te rakelen, verwijzend naar wat reeds gebeurde. Of running gags uitbuitend, op 52 pagina's geeft dat tal van mogelijkheden. Tuizentfloot, Meneer en Madam Pheip, Petoetje en Nero, zo'n talrijke cast die met veel expressie uitstekend op elkaar inspeelt. De granaatslikker is grappig, onnozel, inventief en als geheel een uitstekende strip. Sleen bewijst dat je op een kale, desolate plek heel wat kan vertellen.
- Nero - De premières 7
- Nero - De premières 7 LX
Had scenarist Runberg Kleokalt, Mezoke, Ifken en Schwigo Morrs echt niet gewoon Jan, Piet, Joris en Corneel kunnen noemen? De complexiteit van al die namen en personages maakte het er niet makkelijker om. Wie behoort tot welke groep? Waar komt deze of gene vandaan? Toch heb je daar uiteindelijk niet zo'n last van. Wat in het eerste deel moeilijk lag -eveneens de namen van rassen, planeten en figuren- ebt hier weg doordat alles zich concentreert rond de ultieme confrontatie. Je voelt de dreiging gaandeweg groeien, de spanning stijgt ten top en de climax is bevredigend. Orbital 2 is een spannende actiestrip met mooi tekenwerk, vooral wanneer Pelle explosieve silhouetten toont bij lichtgevende uitbarstingen.
- Orbital 1 HC
- Orbital 2 HC
- Orbital 3 HC
- Orbital 4 HC
- Orbital 1 SC
- Orbital 2 SC
Als er één goede reden is om dit te kopen, dan kom je terecht bij Pellé's schitterende schilderijen. Neem al de kleurtonen en het minutieuze decorwerk dat verfijnd een stad weergeeft op de achtergrond, je vergaapt je aan de pagina's 8 en 9. Zelfs voor een niet-realist dwingt Pellé respect af voor de combinatie van pagina-opbouw, dynamisme, de filmische decoupage en de levensechte aliens en mensen. Orbital leeft, dat is zo klaar als een klontje. Daarbovenop mogen we ook genieten van een spannende plot waarbij de interplanetaire vrede bedreigd wordt door 'wezens' die er niet bij gebaat zijn dat het in het heelal er rustig aan toegaat. Hopelijk moeten we géén twee jaar wachten op het vervolg, want dit vraagt om snel méér.
- Orbital 3 SC
- Orbital 4 SC
- Pirates of the Caribbean 2
- Pirates of the Caribbean 3

Geen opmerkingen: