zaterdag 31 augustus 2013

Retro maand: Lieve Kerstman

Wees welkom, geëerde wintergast. Waar menig kind op hoopt om hem/haar te verblijden tijdens koude winterdagen. Trondheim schrijft speciaal voor elke goedgelovige jongeling het doen en laten via woordloze avonturen van deze toch wel uitzonderlijke burgervader. Lieflijk is de Lieve Kerstman die plichtsbewust goed wil doen. We volgen hem één dag lang, vanaf de morgenstond wanneer de wekker afgaat tot de maan verschijnt en hij zich lekker kan nestelen in bed. De cirkel is rond. Ontzettend gestructureerd en gedisciplineerd getekend als ware het een perfect gekadreerde animatiefilm (neem nu pagina 5, de 16 evenredige kadertjes) met hier en daar een vergroting om een situatie uit te lichten of te versterken. Niet altijd vanzelfsprekend begrijpelijk, daar zullen kijklustigen niet over struikelen. Hello, Lieve Kerstman, een uitdagende leesstrip zonder woorden.
- Hombre 3 HC ***½
- Hombre 5 HC ***
- Hombre 3 SC ***½
- Hombre 5 SC ***
- Lieve Kerstman 1 ****
- Nash 8 HC **
- Nash 8 SC **

vrijdag 30 augustus 2013

Retro maand: Hombre

Zwaar onderschatte reeks waarbij het blootschalige van de buitenkant de lading niet dekt. Het afgrijselijke naakt (bijna de uitvergroting van een prentje binnenin) is slechts een afspiegeling van het verval van de morele waarden. Stel het je eens voor: internationale revoluties en geen brandstof meer. Hoe moet het verder met ons? De afgrijselijke Mad Max-wereld van Ortiz en Segura is barbaars en berust slechts op één ding: overleven. Je instincten staan spits, je drang tot voortbestaan vergt de meest morbide offers.
Geen medelijden, geen medeleven, het kan je de kop kosten. Hombre is dé man, dé held die ons door deze hel moet loodsen. Rauw en hard tonen Ortiz en Segura waartoe de mensen in staat zijn. Een weerzinwekkend schouwspel van een beschaving waar geen plaats meer is voor morele waarden. Even pionierend als Serpieri's Druuna. Geen gratuite sexploitatie. Ortiz is zeer gedisciplineerd in de pagina-opbouw. Strak volgens een vast schema, vaak negen kadertjes van gelijke grootte. Zijn kleurgebruik staat in schril contrast met de pijnlijke, (g)rauwe wreedheden.
- Boeboeks 1 ***
- Boeboeks 2 ***
- Boeboeks Integraal 1 ***
- Hombre 1 HC ****
- Hombre 2 HC ***½
- Hombre 1 SC ****
- Hombre 2 SC ***½

donderdag 29 augustus 2013

Retro maand: Patrouillerende bevers

Slechts de eerste negen platen zijn van Charliers hand, daarna moet Mitacq het alleen doen. Je voelt het verlies aan coherentie. Het zee-avontuur is uiterst boeiend met weer voorbeeldige en inventieve oplossingen door de Bevers bedacht om uit de hachelijke situatie te geraken.
Zo lang het avontuur zich op zee afspeelt, is er geen vuiltje aan de lucht. Wanneer echter een geschikte schuilplaats gevonden wordt, duiken plotsklaps andere padvinders (vrouwelijke!) op. Een makkelijke zijsprong van de scenarist om variatie te brengen, het wordt daardoor iets te ongeloofwaardig. Jammer, want Op zee gevangen is een spannende thriller met vooral in het begin sterke ensceneringen. De knappe schaduw op pagina 4, kader 6. Of één bladzijde verder, 5-8, het subtiele strookje om de dobberende boot weer te geven. Oud is niet meteen oubollig.
- Beverpatroelje, De 22 ***½
- dagboek van een bos, Het 3 HC ***
- dagboek van een bos, Het 4 HC ***
- dagboek van een bos, Het 3 SC ***
- dagboek van een bos, Het 4 SC ***
- Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist Cartoons 2003 **½
- Smurfen, De 16 ***

woensdag 28 augustus 2013

Retro maand: Eldorado

En zoals gehoopt keren Harriet en Mata het eerste deel de rug toe, niet nodig om zich te focussen op die verloren schattenjacht en uitgewiste liefde. Nochtans doet de voorkaft heel wat anders vermoeden.
Harriet vult de hiaat in die het einde van het eerste deel mysterieus maakte, hoe Marquitos toch terug in de bewoonde wereld geraakte. Met mondjesmaat tussen de echte intrige door. Dat schouwspel wordt opgevoerd door nieuwe spelers die op hun manier fortuin willen vergaren. En zoals steeds hebben ze nooit genoeg, want eens glinsterend goud tevoorschijn komt, gaan de oogjes tintelen. Harriet beschrijft boeiend hoe je een naïef iemand kan ringeloren, pas op het einde de ware toedracht prijsgevend. Mata evenaart een jonge André -Zeven levens van de Sperwer- Juillard en is opmerkelijk tijdens actiescènes. Pagina's 16 tot en met 19 is extatisch spannend met de loslopende stier. Uitstekend hoe de eindjes aan elkaar worden geknoopt.
- Eldorado 2 HC ****
- Eldorado 3 HC ***
- Eldorado 2 SC ****
- Eldorado 3 SC ***
- Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist Cartoons 2001 ***½
- Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist Cartoons 2002 **½
- Press Cartoon Belgium 2007 ***½