zaterdag 17 april 2010

De troebele kijk van Beauregard (1)

Bij Standaard Uitgeverij, daar lopen toch wat kwistenbiebels rond.
Eerst besluit de artistieke directie om een reeks minialbums van Nero op de markt te brengen: "2007: 60 jaar geleden verscheen Nero voor het eerst in de krant. Ter gelegenheid van dit feestelijk gebeuren biedt Standaard Uitgeverij tien unieke Nero-verhalen aan in een speciale uitvoering." Te klein (A5), te goedkoop (slecht gelijmd) en te flauw om dit dagbladikoon te lauweren. Als commerciële zet was het daarenboven een misrekening van jewelste. Bovendien werd lukraak uit het Standaardoeuvre geplukt met als kapstok Sleens politieke gedrevenheid die in deze albums explicieter aan bod kwam. Liet Sleen niet zowat in elk album politiek insluipen? Dus echt geniaal was die keuze niet.
En vorig jaar werden hommagegewijs de eerste tien (of tien eerste) Rode Nero's in datzelfde kleine prutsjasje (k-ways zijn tenminste tegen weer en wind bestand) heruitgegeven. Het nut ervan? Sleen paaien en hopen het erfgoed te mogen blijven exploiteren na diens dood. Beleefdheidsgewijs de man kruimeltjes toegooien.
Nu er net van de maand vijf titels zijn bijgekomen, wreekt het hilarische uitgavebeleid van Standaard zich. Want bij album 14 is het meteen raak. Die werd reeds in de bovengenoemde reeks opgenomen. Buiten een kleurverschil zal je dus mooi in je verzameling kunnen opmerken dat na 13 nummer 1 volgt. Heb je trouwens die 60 jaar-collectie via Knack aangeschaft, dan ben je helemaal gezien!
Misschien als troost toch één van de albums belichten? Een weinig opzienbarend verhaal, ware het niet dat er weer een fiks element actualiteit of maatschappijkritiek in verwerkt wordt. Misschien was het Sleens bedoeling niet om de wereld te verbeteren, maar hij kaart op zijn minst hekele punten aan. Zo heb je Hapana -Michaels zwarte hulpje- die een monoloog afsteekt om de verdediging van zijn meester te rechtvaardigen. Wanneer het bewustzijn doorsijpelt en de eigen belangen boven komen drijven, weet hij hoe kordaat de indringers aan te pakken en ontketent zijn eigen revolutie. De verwijzing naar Bwana Kidogo spreekt boekdelen. Een pluim voor 'historicus' Sleen.
- Brabant Strip Magazine 176
- F.C. de Kampioenen bundel 2 Boma
- F.C. de Kampioenen bundel 3 Markske
- F.C. de Kampioenen bundel 4 Xavier en Carmen
- F.C. de Kampioenen bundel 5 Fernand
- F.C. de Kampioenen bundel 9 Superspecial
- Nero - A5 11
- Nero - A5 12
- Nero - A5 13
- Nero - A5 15
- Nero - A5 16

Geen opmerkingen: