vrijdag 23 mei 2008

Philip K. Dick - A scanner darkly

Een undercover agent in een niet-zo-verre toekomst raakt verslaafd aan een gevaarlijke nieuwe drug en begint geleidelijkaan zijn identiteit te verliezen. Met Keanu Reeves, Robert Downey Jr, Winona Ryder en Woody Harrelson. Met Steven Soderberh en George Clooney als executive producers, kreeg Richard Linklater makkelijker zijn film van de grond. Een terechte luxe.
Wat een uitzonderlijke film die alle aandacht opeist door het buitengewone procédé dat werd toegepast. De rotoscopie geeft een bevreemdende driedimensionale kracht aan deze halfslachtige SF-film. Alles is zo dicht bij huis, het onaardse in de getekende beelden wordt volledig in balans gehouden door de aardse paranoia die er heerst. Met prachtvertolkingen van Downey, Cochrane en Harrelson die achteraf gedreven en levensecht geanimeerd worden. Je vraagt je af of de film zijn kwaliteiten zou behouden indien het slechts live-action bleef? Neen! Net door dat overdreven realisme in de getekende beelden legt het een extra laag op onze visie op effecten die je met gewone computergraphics moeilijk zou kunnen bereiken.
A scanner darkly is een goed geschifte film met een hilarische cast en een schrijnende plot. De boodschap komt als een kaakslag. Interessant schoolmateriaal.
A scanner darkly, Richard Linklater.

Geen opmerkingen: