maandag 7 januari 2008

Een boek van staatsbelang: National Treasure II

Nicolas Cage maakte enkele jaren geleden de popcorn-film National Treasure, een Indiana Jones après la lettre. Een schattenjacht verkleed als luchtig vertier voor jongeren. Met succes want enkele jaren later breit Turteltaub onder impuls van Jerry Bruckheimer er een vervolg aan.
Ben Gates' overgrootvader wordt lasterlijk beschuldigd als medeverantwoorderlijk voor -sterker zelfs het brein achter- de moord op president Lincoln. Ben en zijn vader zullen er alles aan doen om hem postuum te zuiveren van alle blaam.
Alle registers worden opengegooid om de zoektocht naar de ware toedracht van Gates' betrokkenheid te verklaren: een grote Olmeekse stad van goud. Enkel het geheime presidentiële boekje bevat de definitieve sleutel om de plaats van deze mysterieuze schat vrij te geven.
Gekker kunnen ze het niet bedenken, de Hollywood-scenaristen waren bij de opmaak duidelijk niet in staking. Eerst worden Parijs en Londen onveilig gemaakt met razende achtervolgingsscènes, om daarna terug in de VS te belanden en Gates' bende de president te zien kidnappen om dat boekje vol geheimen te bemachtigen. De uiteindelijke vindplaats is in de buurt van Mount Rushmore.
Bij dat laatste wringt weliswaar een grote schoen. De Olmeekse cultuur is een onderdeel van de pre-Columbiaanse en heeft geen uitstaans met de Amerikaanse Indianen. Bovendien was goud weinig bekend in hun contreien en zou het pas veel later geïntroduceerd worden. Feitelijke details die de kijker niet doen struikelen. Wel storend is nu die daadwerkelijke link tussen het vinden van de schat en de naamszuivering van Thomas Gates. Heb jij daar een schuldbekentenis zien liggen waarmee Ben vrijelijk kan zwaaien? Een echt verband is er niet.
Het toont de discrepanties waar je best niet te veel bij stilstaat, want na twee uur rondcrossen is je doos popcorn natuurlijk leeggevreten en mogen de zaallichten weer aan!
Nicolas Cage -in gekke dagen wel eens mijn tweelingbroer genoemd- probeert de boel draaiende te houden door het gebekvecht met zijn ex, twee tegenpolen die duidelijk niet zonder elkaar kunnen. Sidekick Riley Poole wil wel de nodige humor naar zich toetrekken, zijn personage is niet karikaturaal genoeg om pittig uit de hoek te komen. En Jon Voight als pa Gates verbleekt natuurlijk wanneer hij de competitie aangaat met Sean Connery in Indy 3.
Deze Book of secrets is dan ook een makkelijke Disney-kopie.
National Treasure II: Book of Secrets. Kinepolis. Brussel.

Geen opmerkingen: